Infók, érdekességek, trükkök a mobilfónia, és az informatika világából!

Nézz vissza, érdemes! wink

Techdiszkont

Kötelező Android 10

Október 07-én került bejelentésre,hogy 2020. január 31-e után kiadott telefonok vonatkozásában a Google megköveteli az Android 10 rendszert. 

Mit is jelent ez, és miért jó nekünk?

 Az újonnan kiadott készülékek vonatkozásában a Google kizárólag akkor engedélyezi a GMS használatát a telefonon, amennyiben az rendelkezik az Android 10 rendszerrel.

 A GMS, vagyis a Google Mobile Service kifejezés takarja szinte az összes Google által biztosított szolgáltatást (Google Play áruház, és egyéb szolgáltatások).

 A cég ezzel ösztönzi a gyártókat az elhúzódó szoftverfrissítések felgyorsítására, és így az újonnan kiadott eszközök naprakészen, és az egyre fontosabb on-line biztonság szabályait szem előtt tartva kerülhetnek a felhasználókhoz.

 Az Android 9 Pie rendszert futtatott új eszközök jóváhagyása a fenti határidőig lehetséges. Ez nem jelenti azt, hogy megszűntetik azok szoftveres támogatását, viszont ezen határidő után ezzel a rendszerrel új készüléket forgalomba nem lehet hozni a GMS felhasználásával.

 

Nos, kíváncsian várjuk az eredményét ennek a lépésnek.

 

Techdiszkont

 

forrás: xda-developers.com

 

Mobilapplikációk a sebességmérő készülékek (traffipax) ellen

Először is, nem, nem akarunk gyorshajtásra ösztönözni senkit, de aki közlekedik, az akarva – akaratlanul is találkozik a modern technika rendőrségi felhasználásával (is). Ilyen eszközök pl. a traffipax-ok.

Trafipax

Ezek a készülékek már több száz méterről alkalmasak a jármű sebességének mérésére, és már hipp – hopp készül is a csekk részünkre, ami több tíz- esetleg százezer forintos büntetést vonhat maga után. De hogyan tudunk ez ellen védekezni? Nos, a legkézenfekvőbb megoldás, ha betartjuk mindig a sebességhatárokat, de tudom, hogy ez nem mindig sikerül. smile Arról nem is beszélve, hogy például egy útépítést követően kint “felejtett” korlátozó táblával is összefuthatunk néha…

A különböző traffipax – blokkoló eszközök használata jogszabályba ütközik, és szintén súlyos pénzekre büntetnek bennünket, ha ilyet használunk, és kiderül. Viszont számos, szabadon, és ingyenes letölthető alkalmazás van a segítségünkre, amelyek segítenek elkerülni a traffipax-okat, illetve a kellő időben jelzik részünkre azokat.

Ezek közül kiemelnénk a Traffi Hunter alkalmazást, amely iOS, és Android platformra is elérhető. Az alkalmazás egyrészt az ORFK által közzétett adatbázis alapján tájékoztat az úton lévő traffik helyéről, másrészt pedig a felhasználók jelzéseit is feltünteti. Választható riasztási hangok, magyar nyelvű kezelőfelület, és számos beállítási lehetőség.

Egy másik, talán többek által is ismert alkalmazás pedig a Wazze közösségi navigáció. Ez a program szintén elérhető iOS, és Android eszközökre.  A szoftver egy navigációs alkalmazás, amely a Google térképadatbázisát használja. A fix, és mobil traffikat szintén előre jelzi, és közösségi navigáció lévén szinte az összes közúti hatósági ellenőrzést jelentik a felhasználók, amelyek így megjelennek a tervezett útvonalunkon. Az alkalmazás ráadásul a közösség jelentései alapján segít elkerülni a dugókat, torlódásokat, baleseti helyszíneket is.

A két alkalmazás külön – külön történő használata is jó eséllyel segít elkerülni egy nem kívánt büntetést, de együttes használatuk esetén biztosabb képet kaphatunk a forgalmi viszonyokról, balesetekről, és az ellenőrzések helyszíneiről.

Mindkét alkalmazás használatához mobilinternet, és GPS  – kapcsolat szükséges. Az internet adathasználatot tekintve mindkét applikáció pár MB forgalmat generál, nem kell megijedni a túlzott költségektől. Mivel folyamatos GPS – kapcsolat használata mellett működnek, ezért ne felejtsük el menetközben tölteni a készülékünket, amelyhez autóstöltőt akár nálunk is vásárolhatsz. wink

Techdiszkont

 

Van egy blog...

Tudtad, hogy a techdiszkont.blogspot.com címen már több írást pubikáltunk különböző informatikai trükkökről, csalásokról, és megoldásokról.

Nézd meg IDE KATTINTVA! wink

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. Bővebben...